Dvoje nasih članova posjetilo je *Silfru, Lucia i Sebastijan.
Sebastijan je naravno zaronio i iskoristio ovu jedinstvenu priliku, unatoč velikoj hladnoći, em vani em pod vodom.
Kažu da je išlo ovako: “Sastanak u 8 ujutro, bio sam jedini ronioc s bocom te su u pratnji išla dva voditelja, GC i James.
Ulaz u vodu od 4 stupnja, vani lijeva kiša, a ispod površine bolja vidljivost nego vani, preko 100 metara. Nastavljamo uron i sve super do nekih 10 min urona kad osjetim hladno na desnoj ruci, kod ventila. Punim zrak da se zgrijem, zrak nikako doći do ruke. Zatvaram ventil, punim dalje zrak, a mjehurići negdje izlaze. Izranjamo da provjerim s voditeljem, kaže on primijetio je da pušta negdje. Rekoh, nema veze idemo dalje, nije tak hladno. Nastavljamo uron, spuštamo se do 12 metara, ali onda voditelj ipak odlučuje skratiti uron pa ne obilazimo zadnji otočić i izlazimo van nakon 28 umjesto 40 minuta.
Izađem van, voda u odijelu do koljena 😂 a do kombija/suhe robe 250 metara hoda. Stižemo natrag, presvlačenje, oni se ispričavaju, daju vruću čokoladu, kekse, James mi daje pola svog burgera kaj si je uzeo za ručak. Kasnije su nam poklonili još i dvije majice i kapu.
Kažu da Dry suit flooding zovu Full Silfra Experience pa eto. Mogu rec da će ovo biti nezaboravno iskustvo.”
Mi smo se uzbudili samo čitajući ovo, tako da možemo samo zamisliti kakav je uron bio 🙂
*Silfra je pukotina između Sjevernoameričke i Euroazijske tektonske ploče gdje se slijeva voda s Langjökull ledenjaka, koja se desetcima godina filtrira kroz vulkanske stijene. To je jedna od najčišćih voda na svijetu te vjerojatno i najbistrija.